Passie voor mens en werk!
Zet mensen in beweging!

Stage voor het echt maar nog net niet helemaal

22 januari

Mentor Houttechniek Jorrit de Kort werkte een tijd in het (reguliere) basisonderwijs, maar heeft het meer naar z’n zin op De Widdonckschool. Jorrit: “Op deze school mag je buiten de gebaande paden denken. Ik heb de vrijheid het programma aan te passen. Dan doen we bijvoorbeeld eerst praktijk en dan theorie of ik pas de opdracht aan op de individuele leerling. Soms hebben jongens bij Risse Groep hun dag niet en dan zeg ik bijvoorbeeld: ‘Kom we stappen in de bus en gaan helpen in de boomkwekerij van mijn vader. Of we gaan een fikkie stoken in de vuurkolf. Dan vinden ze wel hun draai.” De dag kan soms vol verrassingen zitten voor de jongeren van De Widdonckschool! Maar meestal werken ze gewoon binnen de muren van Risse Groep. En daar hebben ze het goed naar hun zin!

Sinds een tijd volgen de scholieren van De Widdonckschool bij Risse Groep een eerste externe oefenstage op het gebied van houtbewerking. “Voor de scholieren is het een laagdrempelige manier om voor het eerst kennis te maken met de arbeidsmarkt. Soms is die stap naar een stageplek in een regulier bedrijf groot. Op deze manier is de stap kleiner,” vertelt Claudia Moonen, Manager van Werk.Kom.

Samenwerking
Werk.Kom en De Widdonckschool hadden eerder de handen ineengeslagen. Jongeren van de school die niet regulier kunnen uitstromen naar werk, krijgen een steuntje in de rug van Werk.Kom. De partijen kwamen tot de conclusie dat de doelgroepen van Risse Groep en De Widdonckschool best op elkaar lijken. Ook zocht De Widdonckschool een nieuwe houtwerkplaats. Risse Groep bleek een prima ruimte te hebben! Dus sinds kort is de samenwerking tussen Risse Groep en De Widdonckschool een feit. En dan zijn er ook nog andere leerlingen van De Widdonck die hun eerste stage op het gebied van Groen volgen in de bus van Kansrijk in de Wijk. Die jongens werken vooral graag met ruige machines, zoals kettingzagen. “Mogen we de sleutels van bus?”, vroeg een leerling laatst, “Dan gaan wij eens een stukje rijden!”

Werknemersvaardigheden
Jorrit de Kort begeleidt de jongeren bij De Risse op de werkvloer en ook de collega’s van  onze Technische Dienst zijn erbij betrokken. Soms worden de jongens zelfs ‘ingehuurd’ als er een nieuw kantoor moet worden ingericht. En andersom helpen de mannen van de Technische Dienst De Widdonckschool ook met klussen. Jorrit: ‘De jongens leren hier werknemersvaardigheden, zoals op tijd komen, omgaan met collega’s, hoe gedraag je je op de werkvloer? Maar ze leren ook het belang van veilig werken en veiligheidsschoenen dragen.
 

Hybride werkplek
Het gaat hier om een hybride werkplek waarbij werken en leren gecombineerd worden. Op maandag krijgen de leerlingen theorie in het computerlokaal van Werk.Kom. Daarnaast krijgen ze een aantal dagdelen praktijkles in het houtbewerkingslokaal. Jorrit: “Het mooie is dat Risse Groep een veilige plek biedt voor de eerste kennismaking met de arbeidsmarkt. Hier is alles bijna ‘voor het echt’ maar nog net niet helemaal.”

 

Even voorstellen: Isa van de Haterd

Als je een vacature van verschillende me...

Even voorstellen: onze nieuwe Handi...

Onze vacature voor de functie van medewe...

Even voorstellen: Nick Tielemans

Cijferwonder en snookerkampioen Op sinte...
Bron: communicatie Risse Groep
Bron: communicatie Risse Groep
Bron: communicatie Risse Groep
Bron: communicatie Risse Groep
Bron: Risse Groep communicatie
Bron: Risse Groep communicatie
webdesign: Artis.