Participatiewet een feit vanaf 1 januari 2015

Op dinsdag 1 juli heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Participatiewet van staatssecretaris Jetta Klijnsma en de invoering daarvan op 1 januari 2015. Met het aannemen van deze wet is een belangrijke hervorming uit het regeerakkoord doorgevoerd. Wat betekent deze wet voor u als werkgever en hoe kunt u uw kansen hierin benutten? Risse Groep, Werk.Kom en Konnekt’os zetten de belangrijkste  feiten voor u op een rij.

Doel

Het doel van de Participatiewet is om mensen zoveel mogelijk te stimuleren en te faciliteren naar een reguliere baan. Dit geldt ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of een zogeheten arbeidshandicap.

 

Verantwoordelijkheid

De huidige Wet Sociale Werkvoorziening (Wsw) blijft bestaan voor de werknemers die nu al werken via een Wsw-dienstverband en ook de huidige Wajongers behouden hun Wajong-status. Het UWV blijft daarmee verantwoordelijk voor hun re-integratie. Arbeidsgehandicapten die vanaf 1 januari 2015 willen werken moeten zich echter melden bij hun gemeente.

De Participatiewet legt de verantwoordelijkheid voor het aan de slag helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dus bij de gemeenten. Het doel hiervan is dat meer mensen met een arbeidshandicap aan de slag gaan bij gewone werkgevers. De Participatiewet geeft de gemeenten een aantal re-integratie instrumenten om mensen uit die doelgroep aan het werk te helpen zoals onder andere: een no-risk polis, loonkostensubsidie,proefplaatsing, beschut werk en jobcoaching. Het gaat te ver om deze zaken hier in detail toe te lichten, maar voor u zijn ze wel van belang, omdat u als werkgever een verplichting krijgt om mensen met een arbeidshandicap een baan aan te bieden.

Sociaal Akkoord: garantiebanen

Wat wordt er van u als werkgever verwacht?
In het Sociaal Akkoord zijn afspraken gemaakt over de nieuw te creëren banen voor arbeidsgehandicapten bij werkgevers. Kabinet, vakbonden en werkgevers hebben afgesproken dat in de komende jaren werkgevers 100.000 mensen met een arbeidshandicap aan de slag gaan helpen. De overheid heeft zich vastgelegd op 25.000 banen.  In 2015 dienen 6.000 private en 3.000 publieke ‘garantiebanen’ gecreëerd te worden.  De eerste jaren krijgen Wajongers en mensen die op de wachtlijst voor de Wsw staan voorrang bij plaatsing op zo’n garantiebaan.
Het UWV gaat ‘meten’ of de werkgevers en de publieke sector deze afspraken nakomen; ook nieuwe detacheringen van Wsw’ers tellen mee bij deze jaarlijkse telling.  

Quotumwet

De afspraken om deze garantiebanen te creëren zijn niet vrijblijvend.
Staatssecretaris Klijnsma heeft hiervoor de Quotumwet naar de Tweede Kamer gestuurd. Hierin worden  werkgevers verplicht om minimaal 5%  van hun personeelsbestand te laten bestaan uit mensen met een arbeidshandicap. Het wetsvoorstel wordt alleen van kracht als de afspraken uit het Sociaal Akkoord in 2017 niet zijn gehaald.

Wilt u weten hoe Risse Groep, Werk.Kom en Konnekt’os ú kunnen ondersteunen om de kansen te benutten die de Participatiewet biedt? Klik hier

Saskia Heuvelmans: rollende ras-opt...

Saskia Heuvelmans is eigenlijk altijd éé...

Vacature: Consulent Intake & Di...

32-36uur per week   Inschaling CAO SGO M...

Romena start als eerste in leerlijn...

Romena is onze eerste medewerker, die ge...
Marketing & communicatie Risse Groep
Marketing & communicatie Risse Groep
Samen maken we werk van talent!
Samen maken we werk van talent!
webdesign: Artis.