Lucas: 'Ik heb de leukste baan die er is!'

26 november

 

“Ik heb de leukste baan die er is!” , daarmee wekte Lucas een paar maanden geleden mijn aandacht. Als werkcoach kom ik op de meest diverse werkplekken en zo ook bij La Place in het outletcenter in Roermond. Het enthousiasme van Lucas straalt er vanaf, zodat het bezoek nog prettiger wordt. Vandaag ga ik in gesprek met Lucas en Ruud Wijnen, de horecamanager van het filiaal.

Lucas begon 2 jaar geleden bij La Place.

Ruud vertelt meteen enthousiast over het groeiproces van Lucas. Toen Lucas bij La Place begon, werkte hij in eerste instantie op de Grillafdeling. Dit bleek niet zo’n succes. Er waren te veel handelingen die hij uit moest voeren. Door een kleine uitstap naar het productiegedeelte (vooral veel snijwerk) kwam Lucas terecht bij de wok. Bij de wok is de interactie met de klant kort en zijn de handelingen duidelijk. “Daar kwam het talent van Lucas echt naar voren”, vertelt Ruud. ”Na een tijd oefenen kreeg hij handigheid in het flippen van de groenten.”

De kracht van Lucas
Ruud gaat verder: “De kracht van Lucas is dat hij goed luistert en doet wat er van hem gevraagd wordt, hij is enthousiast en straalt dat ook uit! Hij werkt overduidelijk met plezier hier. Lucas valt goed bij de collega’s en woont ook graag de La Place feestjes bij. Hij is sterk in zelfreflectie.”

Hoe heb je hem zien groeien de afgelopen jaren? “Op persoonlijk vlak heeft Lucas veel meer zelfvertrouwen gekregen. Als er kaders worden gesteld gaat Lucas als een speer. Hij durft zijn mening te uiten”.

Succesvol
Wat maakt deze samenwerking zo succesvol? “Het hebben van een lange adem,” zegt Ruud. Zijn betrokkenheid met een kwetsbare doelgroep heeft hij van huis uit meegekregen. “Daarnaast heb ik de ruimte om mensen eerst boventallig in te zetten. Met rust en aandacht en een begripvolle houding zie ik Lucas groeien en dat is mooi om te zien.”

Op dat moment komt Lucas lachend de hoek om. Zijn enthousiasme is meteen zichtbaar. De vrolijke 20er neemt meteen het woord en hij en Ruud hebben duidelijk een goede verstandhouding. We nemen kort door wat Ruud al heeft gezegd en Lucas gaat vrolijk door alsof hij er de hele tijd bij heeft gezeten.

“Zeg me wat ik moet doen en ik doe het,” beaamt hij wat reeds is gezegd. “Ik kan er niet tegen als het niet duidelijk is”.

Waarom La Place?
Waarom werkt hij zo graag bij La Place? Als eerst noemt Lucas de collega’s. “Ik vindt het werk erg leuk, maar de collega’s maken het compleet.” Door de diversiteit van achtergronden van zijn collega’s is ook zijn Engelse taal sterk verbeterd. “Vroeger probeerde ik wel eens Engels te spreken en dan klonk het nergens naar. Maar nu spreek ik het best goed”.

Wassenaar
In de zomer van 2024 was er een korte hevige brand bij La Place, waardoor werkzaamheden niet verricht konden worden. Er werden foodtrucks ingevlogen maar Lucas kreeg een ander aanbod. In Wassenaar had een vestiging van La Place ondersteuning nodig. Lucas wilde heel graag mee. Een week in een bungalow. Overdag werken en ’s avonds kon hij overal gebruik van maken. Een soort vakantie, maar dan anders.

Belevenis
Lucas woont in een woongroep en dat betekende dat hij nu losgelaten moest worden. Er werden goede afspraken gemaakt en hij hield zich daar aan. Wassenaar was echt een belevenis. Hij merkte dat hij ineens wel heel veel kennis heeft van wokken en flippen. Hij heeft iemand ingewerkt die een baan aangeboden heeft gekregen, mede dankzij Lucas. Dat heeft hem een enorme boost gegeven. “Maar ik sta liever hier in het outlet dan in Wassenaar. Het is hier veel drukker. Wat bij hen piekmomenten waren, is bij ons normaal. Ze moeten maar eens hier komen op de Duitse zondag of een andere zondag”.

Foodtrucks
Toen hij terug kwam uit Wassenaar mocht hij werken in de foodtrucks, want de locatie was nog niet klaar na de brand. Het was warm en ook al waren de meest gerechten al goed voorbereid en hoefde hij minder handelingen te verrichten was het zwaar. Het werktempo lag hoog en hij moest nu ook afrekenen. Weer een leermoment.

Toekomst
Lucas is ervan overtuigd dat zijn toekomst in de horeca ligt. Het liefste bij La Place. Hij zou graag de BBL opleiding willen volgen. Deze is gericht op La Place. De eerstvolgende stap is dat Lucas pizza’s leert maken. Hoe maak je van het bolletje een mooie ronde pizza? Van flippen naar gooien. Weer een handeling waarin hij zijn tanden in kan zetten. Daarin gaat Yves hem begeleiden. Yves is zijn directe leidinggevende. Ook daarmee heeft Lucas een goede klik. Tja, met wie niet binnen dit team in deze dynamische omgeving?

Zoals je ziet heeft iemand soms wat meer kansen nodig. Maar als je die geeft dan stelt iemand als Lucas je niet teleur. Gelukkig ben ik als werkcoach nog niet uit beeld. Ik mag zijn proces blijven volgen.  

Ursula jaagt mensen de stuipen op h...

Vroeger droomde Ursula Feijen ervan bero...

Esther bezoekt radiostudio bij onze...

Esther van der Meulen van onze BRC-afdel...

De Goedheiligman en zijn pieten op...

Om te beginnen kwamen de kantoren aan bo...
Marketing & communicatie Risse Groep
Marketing & communicatie Risse Groep
Samen maken we werk van talent!
Samen maken we werk van talent!
webdesign: Artis.