Onze ontwikkelcoaches zetten medewerkers in hun kracht

25 oktober

De ontwikkelcoaches zijn niet meer weg te denken uit ons Arbeidstrainingscentrum. Na een proefperiode van 10 maanden volgde er een positieve evaluatie en de steun van het managementteam en de OR.  Er is voor gekozen om de ontwikkelcoaches definitief te benoemen in hun functie. Daarmee is ons ontwikkelteam nu een vaste aanwinst voor Risse Groep en dat gaat heel wat moois opleveren! Hoog tijd om eens in gesprek te gaan met een ontwikkelcoach. Aan het woord: Roger Pirson!

Voordat het gesprek begint moet Ontwikkelcoach Roger Pirson iets van het hart. Ik heb op het werk nu écht het gevoel dat ik ertoe doe! Dat ik een verschil kan maken. Er zit bij Risse Groep een betrokken Managementteam dat waardering uitspreekt voor wat je doet. Ook heb ik fijne collega’s. Ik zit in een team van vijf bevlogen ontwikkelcoaches, met onder andere een aantal voormalig werkleiders. We vullen elkaar heel goed aan. Robbie Snoek en Joost Leenders hebben een pedagogische achtergrond en Jan Vleeshouwers en ik brengen jarenlange praktijkervaring mee. Onze nieuwe ontwikkelcoach Jeroen van den Tillaar heeft zichzelf ontwikkeld in ons ontwikkelbedrijf. Mooier kan niet, toch?“

In ontwikkeling
Voormalig werkleider Roger is duidelijk helemaal op z’n plek in ons ontwikkelbedrijf. Hij licht toe: “Ik hou niet van stilstand. Ik ben altijd in ontwikkeling, ik wil een steeds betere versie worden van mezelf. Ook voor mijn kinderen heb ik ontwikkeling voorop staan. In het verleden keek ik al met een open blik naar mensen op m’n afdeling. Ik haalde ze soms van hun vaste plek, liet ze rouleren op de afdeling en liet ze doorstromen naar andere afdelingen. Ik zag ze groeien.”

Ontwikkelcoach
Roger werkt 30 jaar binnen de SW en is nu één van de vijf nieuwe ontwikkelcoaches. De ontwikkelcoach heeft een helikopterview en draagt de (eind)verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van medewerkers. Ook is hij leidinggevende van de afdeling en van het team voorlieden. Het hogere doel is om samen met de medewerkers werk te maken van hun talent. In het verleden hadden werkleiders veel operationele productietaken waardoor ze veel tijd kwijt waren met productiewerkzaamheden en toezicht op de werkvloer. Dat is nu anders. We hebben meer tijd en aandacht voor de ontwikkeling van onze mensen.

Elke week overleggen de ontwikkelcoaches met elkaar in het ontwikkelteamoverleg. Het ontwikkelteam kijkt over de muren van de verschillende afdelingen heen en stelt het talent van het individu centraal. En daar gaat het om! Als ontwikkelcoach moet je dus soms verder kijken dan de eigen afdelingen. Roger: “De in- doorstroom en uitstroom van mensen loopt nu gestroomlijnder. We kunnen zaken sneller signaleren en bijsturen. Ook wordt het eerder opgemerkt als medewerkers moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden. Zij kunnen dan meedoen aan de Training Lezen en Schrijven. De voorlieden hebben een belangrijke signalerende taak en begeleiden op de eigen afdeling de mensen en de  productiewerkzaamheden

Werkbegeleider
In aansluiting op de rol van ontwikkelcoach is kortgeleden ook de rol van werkbegeleider geïntroduceerd in de vorm van een pilot van 6 maanden. Deze ondersteunt de ontwikkelcoach en is nauw betrokken bij de individuele ontwikkeling van onze mensen on the job. De werkbegeleider voert onder andere IOP-gesprekken en ondersteunt bij verzuimbegeleiding, voert overdrachtsgesprekken bij uitstroom en nog meer. Iedere afdeling heeft zijn eigen werkbegeleider. De voorman/vrouw heeft enkele specifieke extra taken. We creëren hiermee dus niet zomaar een extra aansturende laag tussen ontwikkelcoach en voorlieden.

Van stagiair tot ontwikkelcoach
Roger vervolgt: “Een mooi voorbeeld binnen ons ontwikkelbedrijf is ook het verhaal van onze nieuwe ontwikkelcoach Jeroen van de Tillaar. Jeroen startte 2 jaar terug als stagiair bij Werk.Kom. Hij is enorm gegroeid. Hij ging werken op onze switchafdeling en uiteindelijk heeft hij de stap gemaakt en gesolliciteerd op de vacature “ontwikkelcoach” Switch/assemblage. Hij kreeg de baan. Deze rol is hem op het lijf geschreven. Ik vind het mooi om te zien. Jeroen is voor mij letterlijk een product van ons ontwikkelbedrijf!”

PSW en groei
“Ik zie dat mensen groeien bij Risse Groep, bijvoorbeeld op de BRC-afdeling”, gaat Roger verder “Sinds een tijd werken er mensen van PSW, om de week op de woensdag en vrijdag. Ze zijn eerst op hun gemak gesteld. De nieuwe medewerkers kregen rondleidingen, ook door het toekomstige PSW-gebouw voor dagbesteding dat momenteel verbouwd wordt op ons terrein. Dat wordt hun toekomstige werkplek. De ontvangst ging gepaard met een lekker stukje vlaai en limonade. Iedereen was al snel heel enthousiast en had er zin in gekregen.

En hoe gaaf is het dat er inmiddels zes medewerkers van de BRC-afdeling meewerken op de WOL-locatie (Werken op Locatie) bij Upstairs. We hebben het zorgvuldig aangepakt. We zijn op locatie gaan kijken. We vroegen: ‘Collega’s bij Upstairs hebben hulp nodig. Wil jij ze helpen?’ Langzaam lieten we ze wennen. Niemand praat met ze over ‘detacheren’, maar juist over ontwikkelen van je talent en meedoen. Het is een succes! Hun zelfvertrouwen groeit. En daar doen we het samen voor!”

PSW en Risse Groep namen afgelopen...

PSW en Risse Groep namen afgelopen week...

Vacature: Medewerker Bedrijfsrestau...

Medewerker Bedrijfsrestaurant (28,8 uur...

Vacature: Voorman/vrouw ATC

Ga jij er samen met ons voor zorgen dat...
Bron: communicatie Risse Groep 2022
Bron: communicatie Risse Groep 2022
Bron: communicatie Risse Groep
Bron: communicatie Risse Groep
Bron: communicatie Risse Groep
Bron: communicatie Risse Groep
webdesign: Artis.