Dennis Laponder: 'Risse Groep heeft voor altijd mijn hart gestolen'

6 april

Niet één maar twee keer, was Dennis Laponder onze interim-directeur. Dat gebeurt niet snel. Nu neemt hij definitief afscheid. In dit interview blikt hij met trots terug op de mooie tijd bij Risse Groep. Al in 2019, toen Dennis voor een half jaar de rol van interim-directeur bij Risse Groep heeft vervuld, was hij diep onder de indruk: “Het was voor mij een openbaring hoeveel talent er aanwezig is bij Risse Groep. Bepaalde dingen kunnen onze mensen juist veel beter dan reguliere medewerkers. En wat is eigenlijk regulier? Ieder mens heeft talent.” Hij raakte onmiddellijk aangestoken met De Risse vibe: “Risse Groep heeft al snel mijn hart gestolen,” vertelt Dennis.

Het verschil maken
In 2021 werd Dennis gevraagd weer terug te komen als interim-directeur. Risse Groep was in een ontwikkelvacuüm beland. Dennis: “Op dat moment was ik ook bezig met een andere klus. Ik zei: ‘Ik kom alleen terug als ik écht een verschil kan maken.’” En dat is gelukt. Dennis had veel ervaring met organisatieveranderingen. Het was tijd voor een nieuwe koers, die leidt tot een toekomst met perspectief.

Pittig
“In het begin was het pittig”, memoreert Dennis. “Ik was toen nog bezig met die andere klus en kon maar twaalf uur per week voor Risse Groep werken. De eerste periode hebben we heel wat waardevolle informatie opgehaald tijdens lunchsessies met medewerkers. Mensen wilden ontwikkelen maar de richting ontbrak: er was geen duidelijke toekomstvisie. Iedereen voelde: “Het moet nu gebeuren. This is the moment! We raakten samen al snel in een flow. Ik heb mijn ogen en oren goed de kost gegeven en heb geïnventariseerd, gestructureerd en geanalyseerd. ”Het zit erin”, dat wist ik. Het bedrijf én de mensen hebben zo veel potentie.”

Mooiste moment
Het mooiste moment was voor mij de dag dat we in de tweede helft van 2021 met alle stakeholders brainstormden over de toekomst van Risse Groep. Daar ontstonden de eerste contouren van de toekomstvisie. We wisten toen allemaal: het gaat goed komen! Dat was echt een kantelpunt. En toen konden we gaan bouwen aan de prachtige toekomstvisie die er nu ligt ‘Samen maken we werk van talent’. Er zijn zoveel mooie dingen gebeurd in de twee jaar dat ik nu hier ben geweest. Risse Groep maakt het maatschappelijke vraagstuk zo klein als het individu. Iedereen mag zich bij ons ontwikkelen tot de beste versie van zichzelf. Wie bij Risse Groep terechtkomt kan zich gelukkig prijzen. Talent krijgt de ruimte en het vertrouwen om tot bloei te komen. Dat geluk heb ik zelf in mijn carrière ook gehad. Toen ik net uit de studiebanken kwam, bood ik mijn toenmalige leidinggevende aan een reorganisatie te leiden. Ik had het nog nooit gedaan, maar hij geloofde erin en heeft het me gegund. Hij heeft me de kans gegeven en zo begon ik als organisatieontwikkelaar. Daar ben ik nog steeds dankbaar voor. En op diezelfde manier stoomt Risse Groep mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken klaar voor een mooie plek in de maatschappij. Dat is waar het om gaat. Fijn werk kan zoveel betekenen voor een mens. Dat gun ik iedereen!”

MT met topprofessionals
“Ik heb bij Risse Groep mogen werken met een geweldig Managementteam. Stuk voor stuk topprofessionals die uit het unieke Risse-hout gesneden zijn. Zij hebben zich allemaal onvoorwaardelijk ingespannen, ook al wisten zij dat hun functies in de toekomstige organisatie niet in dezelfde vorm zouden blijven bestaan. Dan heb je echt hart voor de zaak. Des te mooier vind ik het dat we de nieuwe directeur Niek Eijsberg vanuit de eigen organisatie hebben kunnen werven. Helemaal in de geest van onze Ontwikkelcampus. Op alle niveaus maakt Risse Groep werk van talent!”
Dennis laat onze organisatie met een gerust gevoel en een zweempje weemoed achter. “Ik voel mij echt verbonden met het bedrijf, de organisatiecultuur en vooral de mooie mensen. De afgelopen periode heeft mij verder gevormd tot wie ik nu ben en hoe ik in het leven sta. Ook ikzelf ben gegroeid, als mens en als professional. Risse Groep heeft in 2019 al mijn hart gestolen en ik weet nu zeker dat het daar voor altijd een speciaal plekje inneemt.”

En Dennis wil onze mensen nog iets meegeven: “Twijfel niet aan jezelf. Geloof in je talent en vertrouw erop dat jouw moment komt. Omarm de kansen die op je pad komen en geniet!”

Op onze beurt willen wij ook Dennis nog iets meegeven:

Martijn van den Heuvel, wethouder en bestuursvoorzitter Risse Groep:

“Beste Dennis, wat een ongelooflijk hectische, spannende maar ook positieve periode sluiten we af met jouw afscheid. Je hebt in de afgelopen twee jaren de basis gelegd voor de toekomst van Risse Groep waarop de geweldige mensen die nu deel (gaan) uitmaken van het Risse-team kunnen voortbouwen. Jij hebt het vertrouwen teruggegeven aan de organisatie en de mensen. We hebben een toekomstvisie, we weten waar we naartoe willen met z’n allen en wat we onze mensen willen bieden: de kans om zich te ontwikkelen in een inspirerende en vertrouwde omgeving. Dennis, namens het bestuur wil ik jou heel hartelijk bedanken voor jouw bijdrage aan die toekomst van Risse Groep en de energie, overtuiging en positiviteit waarmee je ons hebt verrijkt.”

Niek Eijsberg, directeur Risse Groep:

“Dennis, in een tijd waarin ons bedrijf in onrustig vaarwater zat, heb jij duidelijkheid gecreëerd. Je straalde rust en vertrouwen uit en geloofde in de opdracht om in korte tijd een toekomstvisie neer te zetten. Je hebt een MT gevormd dat samen met onze partners een sterke visie heeft neergezet. Daarbij heb je ook ruimte gegeven aan het talent in onze organisatie om mee te denken over de visie. Samen met het MT heb jij mensen kansen gegeven. Bij jou staat en stond het collectieve belang altijd voorop. Woorden die jou kenmerken zijn warm, verbindend, maar ook besluitvaardig en daadkrachtig. Jij zorgde ervoor dat iedereen kon meedoen binnen zijn eigen mogelijkheden. Jouw kracht is wat mij betreft dat je onze organisatie in zijn kracht hebt gezet. Bedankt voor alles!”

Dennis, bedankt voor het vertrouwen dat je ons hebt gegeven. We blijven ons inzetten voor jouw en onze missie: ‘Samen maken we werk van talent’. Heel veel succes in de toekomst!

Vacature Financieel administratief...

Vacature Financieel administratief medew...

Vacature Salarisadministrateur

24 uur per week (Medewerker beleidsuitvo...

VACATURE OPLEIDINGSPLEK VOORMAN/VRO...

  VACATURE OPLEIDINGSPLEK VOORMAN/VROUW...
Samen maken we werk van talent!
Samen maken we werk van talent!
Bron: communicatie Risse Groep 2022
Bron: communicatie Risse Groep 2022
Bron: communicatie Risse Groep
Bron: communicatie Risse Groep
webdesign: Artis.