Reizende Mark Peters komt thuis bij Risse Groep

7 november

“Ik wil andere mensen helpen, zoals ik zelf geholpen ben”, zegt Mark Peters, “En dat is ook mijn doel als consulent Intake & Diagnose bij Risse Groep.” De wil en de drive klinken al bij zin 1 door in zijn stem. Mark is in essentie een reiziger. Hij heeft een grote interesse in mensen in alle soorten en maten, in de planeet en in de geschiedenis met zijn mooie en meest gruwelijke facetten.

Reiziger
Mark gaat bevlogen verder: “Op een dag, lang geleden, pakte ik mijn rugzak… Ik nam afscheid en zei: ‘Ik zie wel wanneer ik terugkom’.” Hij ging voor onbepaalde tijd wonen en werken in Australië. “Met het zweet op mijn voorhoofd liep ik met een kapmes over de velden. Ik werkte namelijk een tijd op een bananenplantage. Wist je dat bananen aan planten groeien zo hoog en dik als bomen? Geen bomen dus! Dat weten veel mensen niet.”, lacht hij. “Ik was helemaal teruggeworpen op mezelf.”, vervolgt hij ernstig, “En ik heb mezelf écht ontmoet op mijn reizen. Ook in Australië kwam ik veel goede mensen tegen die me vooruit hebben geholpen. Ik ben daar echt gaan geloven in het goede in de mens. Ja, ik heb een groot vertrouwen in mensen gekregen.,” zegt hij nog eens beslist. “En daar aan de andere kant van de wereld is mijn passie voor het helpen van anderen nog verder gegroeid. Bij Risse Groep kan ik die passie nog verder vormgeven.”

Zonder onderarmen
Door de jaren heen maakte Mark nog meer verre reizen, naar Azië en Cambodja en verder. “Op een van mijn reizen ontmoette ik op straat een boekverkoper. Hij had geen onderarmen en vroeg of ik een boek wilde kopen. Voorzichtig klemde hij een boek tussen de stompjes ter hoogte van zijn ellenbogen en gaf het aan mij. ‘Dit is het enige dat ik kan, dus dat doe ik. Op deze manier kan ik voor mijn gezin zorgen.,’  glimlachte hij. Dat raakte mij. Ik vond het zo inspirerend. Wat kan wel?” Misschien voelde Mark zich ook daardoor aangetrokken tot een baan bij Risse Groep? Ook hier kan hij mensen helpen die ondanks barre omstandigheden, ernstig geestelijk of lichamelijk lijden of een oorlogsverleden elke dag keihard doorgaan.

‘Dit is het!’
“Toen ik de vacature las voor Consulent Jongeren bij Intake & Diagnose dacht ik onmiddellijk: “Ja dit is het! De kernwaarden #puur, #samen en #doen zijn precies de kernwoorden die ik – zonder dat ik het letterlijk benoemde - altijd zocht in een baan. En het is hier echt zoals de vacature belooft. Allemaal pure en authentieke mensen, die blij en enthousiast maar ook eerlijk zijn. Puur en eerlijk. Ik voelde me hier meteen thuis.”

Mark is in zijn arbeidsverleden ook een avontuurlijke reiziger geweest. Hij studeerde maatschappelijk werk en zag het sociaal domein vanuit allerlei posities: hij werkte bijvoorbeeld bij Metggz, gemeenten en een school. Hij heeft altijd graag met jongeren gewerkt. En in die doelgroep specialiseert hij zich bij Werk.Kom als consulent. “Ik help jongeren graag verder. Wil een ankerpunt voor hen zijn. Ik kom hier jongeren tegen die het niet meer zien zitten, ze verkeren in moeilijke omstandigheden en vallen uit op hun MBO-opleiding. Ik vind het fijn om hun  vertrouwen te winnen. Ik geloof in ze en laat ze de andere kant zien van zaken. Ze gaan uiteindelijk vaak toch weer in zichzelf geloven. Samen met Fallon Raven en Joost Leenders die ook gespecialiseerd zijn in jobcoaching voor jongeren vormt Mark nu het jongerenteam van Risse Groep en Werk.Kom.

Gedreven
“Ik ben in mijn vrije tijd ook gedreven en ik hou van competitie. Ik ben een sportman: crossfit en triatlons heb ik veel gedaan en ik zoek steeds nieuwe uitdagingen op het gebied van sport zoals een Hyrox.”

Ik wil gewoon altijd beter worden. Dat geeft me een voldaan gevoel. Ik probeer de jongeren daar ook toe te inspireren. Doorzetten, daar gaat het om. Elke dag probeer ik te beseffen dat niet alles in het leven vanzelfsprekend is. Dat ik het getroffen heb. Met mijn vrouw en kinderen en de rest van mijn mooie leven. De mensen in Cambodja stonden in de rij voor het ziekenhuis en het was maar de vraag of ze die dag behandeld werden. En zo niet? Zouden ze de volgende dag dan wel halen? We hebben het zo goed hier. En dat het allemaal niet vanzelfsprekend is, ben ik nog meer gaan beseffen in de corona-tijd.”

“Weet je, misschien komen alle lijnen uit mijn verleden wel gewoon samen in Risse Groep.” Misschien voelde hij dat al toen hij de vacature las. Ja, hier zijn ze in zekere zin: de boekverkoper zonder onderarmen, de inspirerende mensen die eeuwig doorzetten ondanks talloze tegenslagen en zijn eigen kernwaarden: puur, samen en doen. Zijn verlangen om mensen te helpen komt hier maar al te goed van pas. We vinden het fijn dat de reiziger bij ons is thuisgekomen. We hebben hem met open armen ontvangen!  Mark veel plezier en succes in je mooie functie!

Kim Hendriks bruist van de energieg...

In alle vroegte gaat bij werkcoach Kim H...

Even voorstellen: Daniel Vdovic

“Eh… Vdovic?...” Met een vragende blik k...

Stella denkt met haar hart bij Riss...

“Ik denk het liefst intuïtief met mijn h...
Marketing & communicatie Risse Groep
Marketing & communicatie Risse Groep
Samen maken we werk van talent!
Samen maken we werk van talent!
webdesign: Artis.