Initiatiefnemers van de Stichting Vrienden van Toyo, Frans Olthof en Pietje van Guilik, ontmoetten in 2005 een gehandicapt, zwaar verwaarloosd en verstoten meisje met de naam Toyo op de markt in Dogbo, Bénin, Afrika. Toyo was een van de kinderen die gehandicapt ter wereld is gekomen en in haar omgeving werd verstoten. In Afrika gebeurt dit helaas nog dagelijks omdat ze bang zijn dat deze kinderen bezeten zijn of vervloekt of men niet voor hen kan zorgen. Toyo was een bijzonder kind en laat een onuitwisbare indruk achter.
Frans en Pietje gingen de dialoog aan met leden van de gemeenteraad om een eind te maken aan dit soort schrijnende situaties. Deze discussie was net het zetje dat nodig was voor de gemeenteraad om in beweging te komen! Een jaar later kwam er een eenvoudig opvangcentrum voor geestelijk gehandicapten en de opvang van Toyo als een van de eerste bewoners.
Stichting Vrienden van Toyo wil die kinderen en jong volwassenen niet alleen een nieuw thuis geven maar ook de omgeving leren dat het anders kan. Een groot deel van de bewoners van het opvangcentrum zijn mensen met een aangeboren verstandelijke beperking, het syndroom van Down en zwakbegaafden. Er is reeds een tuin aangelegd voor het verbouwen van eigen voedsel. Ook een waterput en watertoren werden geplaatst. Een primitief verblijfsgebouw, een keuken en een prieel werden gerealiseerd, evenals een toiletgebouwtje. Sinds enige tijd richt de stichting zich specifiek op de nieuwbouw van een eigen opvangcentrum ter vervanging van het in verval geraakte en gehuurde huidige centrum. In 2014 is daadwerkelijk met die bouw begonnen, o.a. de slaapvertrekken. Nu is geld nodig voor de bouw van een multifunctionele ruimte, terreininrichting, buitenkeuken, meubilair, vertrekken voor medisch personeel en voor een baanbrekende campagne om kennis over te dragen en het bewustzijn rond gehandicapte mensen te vergroten. )