Passie voor mens en werk!
Zet mensen in beweging!
Passie voor mens en werk!
Onze mensen, uw werk
Zet mensen in beweging!

Jan Poodt gaat de mensen missen

1 juni

Vandaag neemt Jan Poodt na 20 jaar afscheid van Risse Groep. In die 20 jaar leerde hij ons bedrijf kennen vanuit verschillende posities; van Divisiemanager Dienstverlening in 1997 tot Businessunit-directeur Dienstverlening enkele jaren later, gevolgd door directeur van Risse-Westrom Groen en tenslotte projectdirecteur bij Prio Verve Groen. In dit interview blikt hij terug op zijn loopbaan en haalt hij herinneringen met ons op. Eén ding weet hij zeker: de mensen gaat hij het meeste missen!

Gewoon doen!
Door de jaren heen zag Jan het bedrijf en de werkwijze veranderen. Maar Risse Groep is en blijft volgens hem een daadkrachtig bedrijf.  Jan: “Het meest typische aan De Risse is dat we ‘het gewoon doen’. We zijn niet bang een nieuwe weg in te slaan. We gaan dingen aan en sturen later bij als dat nodig is.” En in die 20 jaar zijn er ook echt veel dingen veranderd, ten positieve. “Risse Groep ging steeds meer als een professioneel bedrijf werken. Die verandering in denk- en werkwijze heb ik van dichtbij meegemaakt, in de directie en ook in de rest van het bedrijf. We denken en werken als een professioneel bedrijf, maar nooit ten koste van onze mensen!” Ook op de werkvloer zag Jan van dichtbij hoe mensen veranderden. “Ik zal nooit vergeten hoe de eerste Wsw’er uit zichzelf besloot dat hij klaar was voor een baan in de echte maatschappij. Hij deed afstand van z’n Wsw-indicatie en ging bij een hoveniersbedrijf werken. Dat ging heel goed. Ik vond het zo knap van die jongen! Hij geloofde in zijn eigen kracht. Tegenwoordig gaan we gelukkig meer dan ooit uit van de kracht van elke individuele medewerker en worden onze mensen zoveel mogelijk gedetacheerd naar arbeidsplekken bij reguliere werkgevers. Daarmee komen ze nog meer in hun kracht te staan.”

Op de koffie
Er zijn nog veel meer dingen die Jan in al die jaren zijn bijbleven. Minder leuke dingen zoals ziekte of overlijden van collega’s maar ook vele hoogtepunten en bijzondere momenten. De mooiste herinneringen heeft Jan aan de mensen op de werkvloer bij Risse Groep en Prio Verve. Alle mensen met wie hij geregeld een praatje maakte, die met hem meeliepen in de afgelopen 20 jaar.  Jan: “Het leven gaat vooral over echt contact met mensen en die mensen ga ik het meest missen! Maar ik kom zeker nog eens op de koffie en ze mogen me altijd bellen voor advies. Toen ik bij Prio Verve was begonnen en daarna nog eens bij De Risse binnenliep, kwam een oud-medewerker naar me toe en die riep: ‘Jan, je bent weer terug! Je mag nu nooit meer weggaan!’ Dat vond ik zo mooi, daar doe je het voor.”

Na het afscheid
Helaas neemt Jan nu toch echt afscheid van ons. Het zal zeker wat stiller worden als hij binnenkort met pensioen is, maar gelukkig heeft hij genoeg op de planning staan. “Ik heb een heleboel klussen in en om het huis uitgesteld. Dus daarmee kan ik volop aan de slag!”, lacht Jan. “Ik verheug me erop meer tijd door te brengen met de kinderen en kleinkinderen.” En dan heeft Jan nog een missie: “Ik ben bestuurslid van een herenboerderij die wordt opgericht in het land van Weert.” Een gemeen-schap van inwoners ‘adopteert’ een boerderij in de omgeving. Een boer gaat voor alle gezinnen die geld hebben ingelegd groenten verbouwen. Er zijn kippen die voor de eieren zorgen, koeien voor de melk en het vlees. Kinderen mogen komen kijken hoe die koe nu in het echt gemolken wordt, want soms zijn we vergeten waar onze voedingsmiddelen eigenlijk vandaan komen. Er wordt fruit verbouwd en ook het vlees komt van de eigen dieren. Op die manier kan iedereen die deelneemt in de herenboerderij zo’n 40% tot 60% van de voedingsmiddelen van ‘eigen’ boerderij krijgen, dus minder supermarkt! “Zelf heb ik voor mijn Risse-tijd 10 jaar geboerd in Frankrijk en mijn kinderen zijn daar geboren, dus ze vonden me heel geschikt voor het bestuur,” lacht Jan. Hij gaat in de toekomst dus een beetje terug naar zijn roots en hoeft zich niet te vervelen, maar de mensen bij De Risse en de medewerkers in het groen houden een speciaal plekje in z’n hart!

webdesign: Artis.