Passie voor mens en werk!
Zet mensen in beweging!
Passie voor mens en werk!
Onze mensen, uw werk
Zet mensen in beweging!

PSW-cliënten en Risse-medewerkers samen aan de slag!

23 april

Na de start van het gezamenlijke LeerWerkCentrum vorig jaar, is nu ook een tweede samenwerking tussen PSW en Risse Groep een feit. Sinds enkele maanden zijn ook PSW-cliënten van de Edisonlaan in Weert binnen het Arbeidstrainingscentrum van Risse Groep aan de slag. Samen met de Risse-medewerkers zetten zij hun beste beentje voor.

Voetbalelftal
Ze worden nu al vergeleken met een voetbalelftal, de cliënten van PSW en de medewerkers van Risse Groep, die samen aan het werk zijn binnen het Arbeidstraining-centrum (ATC) van De Risse. Niet omdat ze achter een bal aanrennen, maar vanwege het feit dat ze zich als een team aan elkaar optrekken. Wim Meulen, begeleider PSW: “Wat hier gebeurt is vergelijkbaar als in de sport; als je onze cliënten bij betere spelers neerzet, worden ze vanzelf óók beter. De verstandelijke beperking van onze PSW-cliënten doet hier niets aan af. Je moet alleen goed kijken wie je op welke positie neerzet om zo goed mogelijk tot z’n recht te komen. Je traint ze maar de rest doet het team zelf. Ze trekken zich aan elkaar op en helpen elkaar.”

Groepsbegeleide Werkplek
“Dat de samenwerking op deze manier vorm zou krijgen, hadden we vanaf het begin  voor ogen”, zegt Marc Moonen, werkleider van Risse. “Bij de start van het proces zijn we met een aantal mensen van De Risse en PSW bij de Sluisgroep in Woerden gaan kijken waar Sociale Werkvoorziening en dagbesteding al samenwerkten. De vorm die ze daar hadden opgezet, sprak ons echter niet aan. Het was een activiteitencentrum in een Sociaal Werkbedrijf, terwijl wij gezamenlijk een Groepsbegeleide Werkplek nastreefden. Dat is het dus ook geworden. In september 2014 zijn we gestart met 7 cliënten van PSW die –onder begeleiding op maat- samen met de Risse-medewerkers werkervaring opdoen in een beschermde maar toch dynamische omgeving. Vanaf 1 november is dit uitgebreid naar 2 dagen per week met 9 cliënten van PSW.”

Kracht
“De kracht van de samenwerking is dat we maximaal gebruik maken van elkaars expertise en faciliteiten om zo de mogelijkheden van de PSW-cliënten maar óók van de Risse-medewerkers te vergroten”, vertelt Geert Schroën, teamleider van PSW.
De omgeving bij De Risse is industriëler dan bij PSW; er zijn machines waaraan gewerkt kan worden en er is altijd werk voorradig. Dit is een voordeel voor onze cliënten. Ze leren er veel van en groeien als mens.” “Dit geldt ook voor de Risse-mensen’’, vult Marc Moonen aan. “Doordat ze de PSW-cliënten kunnen helpen als buddy, groeien ze zelf ook en dit is goed voor hun eigenwaarde. Dit is waar het om gaat en wat we voorop stellen.
Bovendien brengt PSW extra expertise mee in de begeleiding, waar wij als werkleiders ook weer van kunnen leren.”  

Volgende stap
Geert: “De kracht van de samenwerking zit daarnaast ook in het proces. We zijn als groep gestart, om houvast voor de PSW-cliënten te bieden.  Ze hoeven echter niet als groep bij elkaar te blijven maar gaan zich nu verspreiden binnen De Risse. We kijken hoe ze zich ontwikkelen en wat ze nodig hebben om de volgende stap te kunnen zetten. Onze rol als begeleiders van PSW en Risse is nu om in de gaten te houden dat ze die volgende stap ook daadwérkelijk zetten. We hebben hiervoor een aantal evaluatiemomenten ingepland en daaraan kleine stappen en deadlines gekoppeld. We monitoren op deze momenten telkens per cliënt waar hij/zij staat in het arbeidsproces en wat de volgende stap wordt. We hebben al mooie vooruitgang geboekt en zelfs de werkdagen kunnen verlengen tot 15.45 uur. We zijn heel positief over het proces en streven ernaar dat enkele van onze cliënten zelfs kunnen toegroeien naar een werkplek ‘buiten’. Dat is het ultieme doel. Maar zelfs al lukt dit niet, dan zijn hun mogelijkheden vergroot.”   

 

Op 1 september zijn Risse Groep (Sociaal Werkbedrijf voor Weert en omgeving) en PSW (organisatie die zorg en ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke beperking) gestart met de Groepsbegeleide Werkplek. Het gaat om een project van 1 jaar, gericht op volwassenen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.
 

Wat vinden de cliënten zélf van de samenwerking?
Yvonne Delil, 41 jaar: “Ik vind het fijn om hier te werken. Je kunt hier meer verschillende dingen doen dan bij PSW; ik doe nu sorteer-werkzaamheden, inpakken, eigenlijk vanalles. Ik leer veel maar ik werk ook langer én ik leer nieuwe mensen kennen.”

Risse-medewerker Jan Janssen: “Ik vind het ook wel fijn met de PSW-mensen. Zo leer je weer andere collega’s en begeleiders kennen maar we helpen elkaar ook op weg.”

Susanne Rutten, 45 jaar: “Ik vind het werk leuk: inpakwerk, vouwwerk, soms dingen sorteren of plakken. Ik heb hiervoor ook in het ziekenhuis gewerkt maar hier is het minder saai. Ik leer nieuwe dingen en kom ik bekenden tegen. Het voelt vertrouwd."

 

 

Meer weten over dit project?!
Neem dan contact op met Geert Schroën van PSW, e-mail: [email protected]
of met Marc Moonen van Risse Groep, e-mail: [email protected]

 

Interview met Mario Salmans, voorma...

In Samen leven in Weert verscheen een ar...

Jan Karel Jobse neemt afscheid als...

Dat heeft hij afgelopen donderdag bekend...

Onze Anne-Marie schreef een boek!

Wie kent haar niet? Anne-Marie Broks, de...
webdesign: Artis.