Passie voor mens en werk!
Zet mensen in beweging!
Passie voor mens en werk!
Onze mensen, uw werk
Zet mensen in beweging!

Franca ontwikkelt zich in de OR!

2 november

Deel 2 uit de reeks interviews met OR-leden: de bezige dame Franca van de Rieth vertelt over haar drukke leven en over haar ervaringen in de OR. Franca: ‘Ik heb in de OR geleerd echt op te komen voor mezelf of voor anderen en te zeggen wat ik denk. Dat is heel positief!’

Eén ding is zeker: Franca van de Rieth is een bezige dame! En ze gaat bijna altijd goedgehumeurd naar het werk. Ze is al zeven jaar in dienst van Risse Groep. Onlangs werd ze een tijdje gedetacheerd naar Stafa Trading in Maarheeze, maar ze werkt nu weer op de afdeling van Jo Smolenaars, waar ze het eerder al naar haar zin had.

Franca’s drukke leven houdt niet op na 17.00 uur. Franca: ‘Op dinsdagavond kook ik met een groepje vrijwilligers lekker voor mensen die aanschuiven bij het Eetpunt.’ Het Eetpunt is een initiatief van PSW en Punt Welzijn. Iedereen die gezelligheid zoekt of (bijvoorbeeld wegens een beperking) niet zelf kan koken, mag wekelijks aanschuiven aan tafel terwijl Franca voor hem of haar een overheerlijke maaltijd bereidt. ‘En dat is nog niet alles’, lacht Franca, ‘Ik ben ook nog een fervent EHBO’er! Ik verleen regelmatig eerste hulp bij evenementen in de buurt zoals Bospop en de Truckrun.
‘Verder ben ik een rustige vrouw, maar trap me niet op mijn staart, dan bijt ik flink van me af!,’ grinnikt Franca.

Waarom ben je in de Ondernemingsraad gegaan en wat heb je in de OR geleerd?
‘Ik was nieuwsgierig naar de achtergronden van ons bedrijf en ik wilde graag een nieuwe stap zetten in mijn leven. Toen ik in het OR-tje las dat je je verkiesbaar kon stellen, dacht ik ‘dat is iets voor mij!’. Maar eerst durfde ik niet. Ik ben een beetje faalangstig aangelegd, dus ik heb het thuis eens goed besproken. We vonden dat ik het écht moest doen en gelukkig heb ik het gedaan: het is een hele positieve ervaring geworden!

In het begin keek ik de kat uit de boom en durfde ik nog niet zoveel te zeggen. Maar later kwam ik heel goed los. Ik heb in de OR geleerd echt op te komen voor mezelf of voor anderen en te zeggen wat ik denk. Dat is heel positief.  

Ik heb ook geleerd. In het begin vond ik het lastig dat sommige mensen in de OR dure woorden gebruikten. Op een bepaald moment zei ik: ‘en nu alsjeblieft even in gewone ‘mensentaal’.’ Dat hielp! Sindsdien werd er zoveel mogelijk in gewone taal gesproken, zodat we het allemaal goed begrepen.

Stel je jezelf herverkiesbaar?
Jazeker! Ik ga er weer voor.

Waarom zou je collega’s aanraden om zich verkiesbaar te stellen?
Omdat je er veel van kunt leren en het ook goed is voor je persoonlijke ontwikkeling, zoals ik al aangaf. Ook kun je in de OR bepaalde zaken die jijzelf of collega’s graag anders zien op de agenda zetten. Maar niet alles is een zaak voor de Ondernemingsraad. Ik denk trouwens dat veel mensen niet weten voor welke problemen ze wel en niet naar de OR kunnen gaan. Dat moet duidelijker worden. Als mensen duidelijker weten waar de OR voor staat, dan stellen ze zich misschien ook sneller verkiesbaar.’

Lees binnenkort voor welke zaken je bij de OR kunt aankloppen!

Interview met Mario Salmans, voorma...

In Samen leven in Weert verscheen een ar...

Jan Karel Jobse neemt afscheid als...

Dat heeft hij afgelopen donderdag bekend...

Onze Anne-Marie schreef een boek!

Wie kent haar niet? Anne-Marie Broks, de...
webdesign: Artis.