Passie voor mens en werk!
Zet mensen in beweging!

Blije gezichten op de werkvloer

8 januari

Rob Poppelaars werd geïnterviewd voor Ongekend Talent, het magazine van PSW Werk over de succesvolle samenwerking met PSW:

'In de fabriek van De Risse leidt een combinatie van sociale werkvoorziening en dagvoorziening tot blije gezichten op de werkvloer. En tevredenheid bij bedrijven die gebruik maken van de voorziening. De Risse is de eerste in het land die deze combinatie uitvoert, met de mogelijkheid voor iedereen om naar eigen vermogen prestaties te leveren. “Ondertussen is het wel echt werk!'

Bovendien kan dat werk leiden tot doorstroming naar vast werk, vertelt Rob Poppelaars, manager ArbeidsTrainingsCentrum Risse Groep. Hij heeft misschien wel de mooiste baan die er is, vindt hij zelf. Hij ziet hier mensen groeien, meedoen, samenwerken in een mooie afspiegeling van de maatschappij, elkaar stimuleren en gewoonweg erbij horen. Poppelaars is er bovendien van overtuigd dat opdrachtgevers en gemeenten erop vooruit gaan. “Wij hebben bewezen dat we succesvol zijn, draaien keurig zwarte cijfers. En dat zonder stigmatisering en mensen apart zetten op aparte afdelingen, maar wel met samenwerken en het stimuleren van zelfredzaamheid bij de diverse groepen mensen. Jawel, zo simpel kan het dus zijn.”

Gewoon samen doen
In de fabriek in Weert werken wekelijks 350 mensen. Eind 2014, toen al duidelijk was dat de sociale werkvoorziening ten einde liep en er dus geen mensen bij zouden komen, keek De Risse vooruit en zag mogelijkheden om iets te kunnen betekenen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zoals langdurig werklozen, maar óók voor werknemers van PSW Werk, die een extra stapje op weg naar de arbeidsmarkt nodig hebben. De Risse biedt onbetaald werk, maar net wat meer dan dagbesteding. “Bedrijven die hier opdrachten neerleggen, krijgen kwaliteit en een betrouwbare partner. Er wordt hier ook overgewerkt, als dat nodig is”, zegt Poppelaars. Werkzaamheden zijn bijvoorbeeld voedsel verpakken, verpakkings- en assemblagewerkzaamheden voor klanten in Duitsland en Nederland.” Vorig jaar zijn er ruim 300 mensen uit de bijstand richting werk geholpen, wat interessant is voor gemeenten. Landelijk is dat inmiddels ook opgemerkt.

Brombeer is een toffe peer
De PSW’ers doen bij Risse Groep een oefenstage, leren arbeidsvaardigheden, gaan naar de kantine. Het werk leren ze van de werkleider vanuit De Risse, die zelf uit de industrie komt en die het werk organiseert en erop let of de productie gehaald wordt. Daarnaast hebben ze een begeleider vanuit PSW Werk, die zo veel meer aan echt begeleiden toekomt. Soms klinkt er wel eens wat gemopper. Over die brombeer van een voorman, bijvoorbeeld. “Maar, zegt Poppelaars, die kom je in je volgende baan ook tegen. Dan kun je er maar beter hier al mee leren omgaan, daar word je zelfredzaam van.” En de brombeer blijkt vaak best een toffe peer. “Straks in de kantine eten ze gezellig samen een boterham.” “We laten ook andere organisaties graag zien hoe simpel het eigenlijk is”, vertelt Poppelaars. “De weg van de eenvoud is vaak het moeilijkste omdat men tegenwoordig allerlei theorieën erop loslaat. Maar je moet het gewoon samen doen, in de wijk, op de werkvloer, zonder ingewikkelde systemen. Het werkt!”

 

Connect Project succesvol gestart

Afgelopen donderdag konden medewerkers v...

Vacature: Voorman/vrouw ATC

Vanwege ontstaan van een tijdelijke vaca...

Doe jij mee aan de Sterk aan het We...

Het is alweer tijd voor de derde editie...
Bron: Risse Groep communicatie
Bron: Risse Groep communicatie
Bron: Risse Groep communicatie
Bron: Risse Groep communicatie
webdesign: Artis.