Passie voor mens en werk!
Zet mensen in beweging!

Van bezige bij tot duizendpoot

6 februari

Een échte duizendpoot

Deze energieke, goedlachse dame, woonachtig te Nederweert, blijkt een echte duizendpoot. “Bij PSW is zij werkzaam geweest bij het Creatief Centrum, maar daar werkt ze nu niet meer,’ legt haar begeleidster Linda Houben van PSW uit, die ook bij dit interview aanwezig is. “Yvonne heeft het namelijk twee banen tegelijk! Via dit Creatief Centrum werkt zij in het ziekenhuis van Weert én via PSW nu bij De Risse. “In het ziekenhuis stempel ik enveloppen en ruim oud papier op,” vertelt Yvonne trots. Ook is het hebben van ‘groene vingers’ iets waarvoor Yvonne niet terugdeinst. Ze werkte namelijk ooit ook nog in de kassen in Kelpen en de mens zoet houden, lukte haar ook aardig, want werken bij Perfetti sloeg ze niet af. Al vond ze dat bedrijf een maatje te groot. In haar eigen woorden zei ze hierover: “De gangen waren zo lang!” Het had dus iets kleinschaliger gemogen. En toen het groepje eenmaal moest ophouden door een verminderd werkaanbod, gloorde er algauw iets nieuws aan de horizon! 

 

De Risse: een nieuwe ervaring 

Bloed kruipt waar het niet gaan kan, zegt men. En in dit geval is niets minder waar. “Bij PSW is voor mij het werk best gemakkelijk,” vertrouwt Yvonne ons toe, op een manier waaruit duidelijk blijkt dat ze zich absoluut verder wil ontwikkelen. Haar enorme motivatie is haar drijfveer. Toen hoorde ze dat ze bij De Risse zou gaan werken in een groepje onder begeleiding.  “Het sprak me wel aan,” zegt ze hierover. “Maar ik wilde eerst duidelijkheid.” Nou, daarop hoefde ze niet lang te wachten. Een mooie kans bood zich aan en Yvonne hapte gewillig toe. Een echte duizendpoot komt immers geen handen te kort! Bij De Risse vindt Yvonne heel veel werk leuk om te doen. In het prille begin startte ze bij het Diagnose Centrum, om vervolgens door te stomen in de fabriek zelf. Yvonnes werkmentaliteit is iets dat iedereen wel inspireert! Zo vertelt ze glunderend: “Ik heb gewerkt onder Riny, Roger, Huub en bij de LEGO-afdeling onder Robbie en Lisette.” Zo zie je: met op stoom komen heeft Yvonne geen enkele moeite! Die LEGO sorteren dát wilde ze maar wat graag proberen! “En wat nou als het werk eens niet zo leuk is, of zelfs saai?” wordt haar gevraagd. “Dan zijn mijn lieve collega’s van belang!  Dán wordt het saaie werk weer leuk!” Met de mensen van De Risse is het hebben van plezier op de werkvloer geen enkel probleem. “Bij De Risse heb ik meer contact met de mensen; ook in de pauzes!”

 

Trots

“Yvonne, als je één ding mag noemen waar je met meest trots op bent, wat is dat dan?” Een nog bredere glimlach verschijnt op haar gezicht. “Op het werken bij De Risse natuurlijk en wat ik allemaal al heb geleerd in de cursus!” 

Ook Linda, haar begeleidster, vertelt trots dat Yvonne zich goed ontwikkeld heeft. ‘In het begin was ze verlegen en moest ze hulp leren vragen of juist aangeven als er iets is. Een individuele werkplek bleek niet helemaal te passen bij Yvonne. Maar in een groepje bij De Risse werkt ze erg goed. Dit blijkt wel uit de vorderingen die ze gemaakt heeft,” benadrukt Linda. “Ze werkt 4 dagen bij De Risse waarvan ze er één zonder begeleiding van PSW werkt!” Dat is echt iets om trots op te zijn!

Op woensdag, donderdag en vrijdag is de begeleiding van PSW wel aanwezig en kan Yvonne ook haar gesprekje voeren. Want dát is ook heel belangrijk voor haar. ‘Dan maakt ze zich uiteindelijk minder zorgen over andere mensen,” legt Linda uit. “Yvonne is sociaal en kan onder de indruk zijn van situaties die zich (onverwachts) voordoen. Zoals wanneer er iets met iemand gebeurt.”  Natuurlijk ontkomt de begeleidster niet aan een diepzinnige vraag: “Linda, wat vind je het mooiste dat Yvonne bereikt heeft?” Ze kijkt even peinzend. “Goh, even denken, hoor!” Even valt er een stilte. “Ze is uitgegroeid tot een veelzijdige vrouw en zelfs initiatief nemen gaat nu erg goed!”   

“En jij Yvonne, wat vind jij eigenlijk van jouw begeleidster?” Dit blijkt een gewaagde vraag en Yvonne lijkt even verrast. Even wordt het muisstil. Maar Yvonne weet wel raad met zo’n diepzinnige vraag: “Linda is goedgekeurd!” Deze uitspraak breekt het ijs helemaal en er wordt hartelijk om gelachen. Het zit dus ook wel snor met de humor van deze Bezige Bij! 

 

Huisdiervriendelijk 

“Waar werk je het allerliefste als jij mocht kiezen?”

“Iets met dieren!” luidt het enthousiaste antwoord. “Ik houd van konijnen, maar ook ratten. Ratten?! Ja, zelf had ze er ook ooit één. Helaas is hij overleden. Dit was wél een speciale rat; hij was nog sociaal ook! “We aten samen,” luidt de verklaring van Yvonne.

Hij wachtte totdat ik begon met eten!” Hierop kan niemand meer zijn lachspieren bedwingen en de kantine vult zich opnieuw met een luid geschater.

 

Geluk & liefde

“Yvonne waar word jij nu echt gelukkig van?” 

“Muziek! Ik houd van Adèle, Celine Dion en Marco Borsato,” zegt ze. “Contact met mensen en natuurlijk dieren maken mij blij. Maar op de eerste plaats komt toch wel mijn grote liefde Martijn en mijn lieve familie.”

“Martijn, wie?”

“Martijn – die in de poetsdienst werkt!” De verliefde twinkeling in haar ogen ontgaat niemand. ‘Al een tijdje! We hebben het heel leuk, maar hij hoeft niet bij mij te poetsen, hoor!”

 

“Yvonne, heel veel geluk en wie weet kijkt je sociale rat wel over je schouder mee, bij alles wat je nog gaat ondernemen! 

Connect Project succesvol gestart

Afgelopen donderdag konden medewerkers v...

Vacature: Voorman/vrouw ATC

Vanwege ontstaan van een tijdelijke vaca...

Doe jij mee aan de Sterk aan het We...

Het is alweer tijd voor de derde editie...
Bron: Risse Groep communicatie
Bron: Risse Groep communicatie
Bron: Risse Groep communicatie
Bron: Risse Groep communicatie
webdesign: Artis.