Even voorstellen: voorman Eric van Hegelsom

22 januari

“Ik ben eigenlijk als de hoofdpersoon uit het liedje dat Giel Beelen in zijn vroegere radioprogramma draaide: Begin de dag met een dansje, begin de dag met een lach, wie vrolijk is in de morgen die lacht de hele dag! “, stelt Eric van Hegelsom zich voor, “Ik ben nooit chagrijnig en laat me niet gek maken. Iedere dag sta ik in alle vroegte op, een gewoonte die ik overhield aan mijn bakkersverleden. Hoewel ik niet meer als bakker werk, bak ik nog steeds m’n eigen brood. Voor mij is het leven elke dag een feest, zoals het beroemde cliché luidt, en voor de bijbehorende  slingers zorg ik ook nog.” Dat wordt dus gezellig op de afdeling Uitstroom, waar Eric de nieuwe voorman is.

Vlaaien
Lang werkte Eric in het bakkerswezen. Banketbakken was favoriet en ooit werkte hij bij Multi-vlaai. De eigenaar was verzot geraakt op Limburgse vlaai en wilde de Limburgse delicatesse geliefd maken in het hele land. In het begin kwam die eigenaar ’s ochtends in zijn Porsche de heerlijk geurende vlaaien ophalen om ze vervolgens met bezieling te verspreiden in de Randstad. Het bleek een gouden idee en uiteindelijk had Multi-vlaai 50 filialen in ons land!” Hoewel hij het nog steeds heerlijk vindt om te bakken en bijvoorbeeld ook de taart bakte voor zijn eigen bruiloft, miste Eric iets in het bakkersvak. “Ik miste het sociale, het contact met mensen.” Later had Eric nog andere banen waar hij het naar zijn zin had. En hij hoorde de laatste jaren steeds goede berichten over Risse Groep en Werk.Kom, want Eric is namelijk getrouwd met werkcoach Danielle Veenhuizen van Werk.Kom.

Verwachtingen overtroffen
“En mijn verwachtingen zijn overtroffen!”, vertelt hij. “Er heerst een heerlijke bedrijvigheid, dynamisch en ook een tikje chaotisch, maar dat kan zorgen voor leuke verrassingen. En mensen hebben uiteindelijk hun werk af, soms via de korte weg en soms maakt de weg een kleine kronkel, maar ze komen er hoe dan ook, met de juiste stimulans. En wat een spontane medewerkers hier. Mensen vragen in de hal nieuwsgierig ‘Wie ben jij en wat moet jij hier?’, lacht hij. Een van Erics favorieten is Ron die helemaal in zijn nopjes is met de nieuwe ‘schrobmachine’. Regelmatig rijdt hij op en neer over de nieuwe vloer in de centrale hal: In het voorbijgaan roept hij dan: ‘Zeg, wat kom jij doen?’ Hij vertelt Eric al rijdend nog zijn laatste nieuws ook.

Funpop
Eric heeft een sociaal hart, dus is hij hier op zijn plek. “Ik was altijd vrijwilliger bij Funpop, het Woodstock voor mensen met een verstandelijke beperking. Op dat festival kunnen ze helemaal los gaan, omdat aan alle randvoorwaarden is voldaan. Er zijn invalidentoiletten, snoezelruimtes en knutselruimtes. Mensen konden meedoen aan Funfactory, een soort Idols voor mensen uit die doelgroep. De winnaar mocht optreden op het grote podium op Funpop, tussen de sterren. Ik heb mooie herinneringen aan dat festival.”

“Weet je, Ik kan niet tegen onrecht. Ik kwam vroeger ook altijd op voor mensen die anders waren of die gepest werden. Op dat gebied volgde ik gewoon mijn eigen koers en liet me niet beïnvloeden door groepsdruk.”

Eric wist dus al een tijd dat hij het wilde zoeken in de sociale hoek. “Ik werkte al bij Kersten Hulpmiddelen een prachtig sociaal bedrijf, alleen zat ik in mijn functie veel achter de computer. Ik wilde toch meer met mensen bezig zijn en het leek me mooi om mensen te coachen en verder te helpen in het leven, hoewel ik nog niet letterlijk ervaring had in zo’n functie. En toen kwam ik bij Risse Groep terecht. Hier mag ik doen wat ik het liefst zou willen. Voor mij zijn dingen ook nieuw, maar dan kunnen we juist samen leren hoe we kunnen groeien! De mensen en ik. Ik hoop ze mee te nemen in een onvergetelijk proces, dat waardevol is voor hen en voor mij. Misschien kunnen we in de toekomst wel een bakkerij starten bij Risse Groep. Daar heb ik de papieren voor!” Wie weet.

Buitenspeeltuin
En wat doet Eric het liefst in zijn vrije tijd? Voor hem geen man cave maar een buitenspeeltuin voor de volwassen man. Wat moeten we ons daarbij voorstellen? Hij is dol op BBQ-en en het praalstuk van zijn zomerse speeltuin is de houtgestookte kachel die tevens een oven is. En er is nog meer gerei: een vuurschaal  en een Kermaische BBQ. “In de zomer bak ik vaak drie keer in de week. Ik heb verschillende specialiteiten zoals de spare ribs en kleine hamburgertjes, waarbij ik ook zelf het perfecte broodje maak. Het water loopt je in de mond!”

Ook bij Risse Groep bakt Eric er vast heel veel van. Veel plezier en succes in die nieuwe job.

 

Jeroen vindt zichzelf terug bij Ris...

“Ja!”, roept Jeroen van den Tillaar plot...

Ruud ontwikkelt zich tot stadspreen...

Vandaag vierde Risse Groep een groot Vas...

Bianca Gielen kan nu kiezen uit 2 b...

“Ik ben helemaal overweldigd! Ik kan nu...
Samen maken we werk van talent!
Samen maken we werk van talent!
Bron: communicatie Risse Groep 2022
Bron: communicatie Risse Groep 2022
Bron: communicatie Risse Groep
Bron: communicatie Risse Groep
webdesign: Artis.