Passie voor mens en werk!
Zet mensen in beweging!

Sten: van stratenmaker tot elektromonteur

17 december

“Het was een zware bevalling, maar het is toch gelukt. Ik had 4 jaar geleden nooit gedacht dat ik hier nu zou staan!,” vertelt Sten. Deze week hoort hij of hij geslaagd is voor de opleiding elektromonteur niveau 2. De 19-jarige sluit dan een periode van 4 jaar stage en meewerken af bij de afdeling Engineering van Risse Groep.

In 2015 kwam Sten (toen 15) vanuit het Kwadrant stagelopen bij Risse Groep. “Ik was niet iemand voor de schoolbanken dus kwam ik hier terecht,” geeft hij aan.

Hij ging meelopen bij de afdeling Engineering en Hans Rutjens werd zijn praktijkbegeleider. Er was al snel een klik. Sten: “Daarvoor had ik stagegelopen bij een stratenmaker maar ik miste daar de variatie in het werk. En eerlijk gezegd was ook het vroege opstaan niks voor mij,” voegt hij er lachend aan toe. Bij de afdeling Engineering beviel het hem wel. “Ik mocht overal meekijken en veel verschillende dingen doen. Eindelijk zat ik op een plek waar ik het leuk vond en ook echt iets kon leren!”

Overal waar Hans of zijn collega’s Huub, Marc en Patrick aan het werk waren, daar was Sten ook. “Ik mocht onder andere lassen, lampen vervangen, verwarmingen repareren, meehelpen met een verbouwing en sanitair-werk, een parkeerplaats gelijkmaken en zelfs een terras leggen voor het bedrijfsrestaurant, naast de overkapping. Hans: “Sten mocht zelf uitrekenen hoeveel zand erin moest, hoeveel stenen en hoeveel bandjes hij nodig had. Hij was zo enthousiast dat hij dit in het weekend thuis allemaal uitrekende. En het klopte nog ook.”

Ups en downs
Toch ging niet alles van een leien dakje. Tijdens zijn stage voor het Kwadrant kwam Sten de nodige hobbels tegen en de periode verliep met ups en downs. “Dit had vooral te maken met het theoretische deel van de opleiding, dat was voor mij echt een struikelblok. Ik heb weleens gedacht, ‘zal ik er maar mee stoppen?’ Dan had ik weer een gesprek met m’n ambulant begeleider van school en met Hans. Zij sleepten me er echt doorheen.” Ondanks alles slaagde Sten in 2017 voor zijn stage en sloot hij zijn opleiding aan het Kwadrant af.

Van stratenmaker tot elektromonteur
Sten: “Ik heb altijd gedacht dat ik stratenmaker zou worden. Dat was ook de richting die ik bij het Kwadrant volgde. Maar bij Risse Groep werd mijn interesse voor elektrotechniek aangewakkerd. Ik had zoveel verschillende dingen gedaan dat ik opeens besefte wat ik wilde. Ik had nooit gedacht dat ik nog verder zou gaan leren maar ik besloot om naar het MBO te gaan. Dus meldde ik me aan voor de opleiding Elektromonteur (niveau 2) bij Gilde Opleidingen.”

Hans adviseerde hem te kiezen voor de BBL-richting (4 dagen per week werken en een dag naar school), omdat Sten een man van de praktijk is en minder van de theorie.  Sten wilde dit ook wel maar dan moest hij een baan hebben voor 4 dagen per week en die had hij niet. Dus ging dit feest niet door. Totdat Hans kwam met de oplossing. Risse Groep kon hem geen contract aanbieden maar wel een betaalde stage. En dus kwam Sten opnieuw stagelopen bij Risse Groep. Sten: “Ik vond het super dat Risse Groep me die kans bood.”

De knop om
In de praktijk ging het goed maar hij worstelde ook hier met de theorie. Na een jaar wilde Sten er de brui aan geven. Net toen hij halverwege was. Sten: ”Het was allemaal erg onduidelijk op school en ik vroeg me af wat ik daar deed. Ik wilde stoppen met de opleiding en maakte ruzie met alles en iedereen. Ook met Hans. Ik ging weg maar kwam na een tijdje toch weer terug.” Het was Hans die zijn ogen opende. Sten: “Hans was zo enthousiast over mijn ontwikkeling en gaf aan dat het zonde zou zijn als ik mijn diploma niet haalde.” Hans geeft aan dat hij normaal niet zoveel geduld heeft: “Ik heb ook wel eens gedacht ‘waar ben ik aan begonnen?’, maar ik zag vooral wat Sten in huis had en ik gunde hem dat dit eruit zou komen.’

Uiteindelijk zag Sten dit ook en hij besloot er toch voor te gaan. Vanaf dat moment ging de knop om. Sten mocht meehelpen bij 2 grote verbouwingen (van Risse en Werk.Kom) en mocht de elektra in het plafond eruit halen en alles opnieuw opbouwen. Een geweldig uitdagende klus. Daarnaast maakte hij de geluidsinstallatie binnen het bedrijf. Overal legde hij kabels en hij sloot speakers aan. Hij is er best  trots op. “Het is zo tof als het uiteindelijk werkt, daar doe je het voor”.

Dikke vette 10
Na de zomervakantie was er nog één hobbel die hij moest nemen. Hij moest zijn proeve van bekwaamheid nog afleggen. Sten wilde deze niet op school doen en had te laat aangevraagd of hij dit in een bedrijf mocht doen. Uiteindelijk belde de school of Sten dit bij Risse Groep mocht doen. Hans streek over zijn hart, natuurlijk mocht dat. Samen bootsten ze een woonomgeving na en maakten een installatie op het bord. Sten moest de elektra aanleggen en de installatie vervolgens ook uitleggen aan een klant. Dit lukte! Uiteindelijk moest hij de installatie ook nog afbreken en zijn klapper met verslagen voor school in orde maken. Dit laatste was voor hem de zwaarste dobber. Zijn mentor op school was echter dik tevreden en beloonde zijn harde werken met….een 10!

Groei
Sten is blij maar vooral ook opgelucht. “Achteraf denk ik dat het zo heeft moeten zijn. Het was een heel proces maar ik ben er beter uitgekomen. Ik heb veel geleerd de afgelopen 4 jaar. Vooral iets aannemen van een ander en samenwerken. Voorheen zag ik het vooral als afzeiken als iemand me feedback gaf maar ik zie nu dat het goed bedoeld is. En dat het me helpt. Thuis zien ze die groei ook. Mam heeft heel wat kopzorgen om me gehad maar uiteindelijk is ze trots. Ik kan nu eindelijk mijn eigen geld gaan verdienen. Na de kerst wil ik gaan solliciteren bij een installatiebedrijf. Uiteindelijk wil ik doorgroeien tot leidinggevende, net zoals Hans heeft gedaan.” Wat hij gaat doen met z’n eerste salaris? “Mijn rijbewijs halen en dan een eigen auto kopen, een Volkswagen Golf of een Alfa Romeo. Als ie maar veilig is en uiteraard ook een beetje snel.”

Connect Project succesvol gestart

Afgelopen donderdag konden medewerkers v...

Vacature: Voorman/vrouw ATC

Vanwege ontstaan van een tijdelijke vaca...

Doe jij mee aan de Sterk aan het We...

Het is alweer tijd voor de derde editie...
Bron: Risse Groep communicatie
Bron: Risse Groep communicatie
Bron: Risse Groep communicatie
Bron: Risse Groep communicatie
webdesign: Artis.