Passie voor mens en werk!
Zet mensen in beweging!

Robert van den Acker vaart zijn eigen koers

5 oktober

“Soms is de enige goede weg, de weg vooruit.” Deze tegeltjeswijsheid is voor Robert van den Acker zijn leidraad geworden. En soms blijkt wat achteruit lijkt, juist vooruit te zijn. Hij vertelt graag over zijn arbeidsgeschiedenis en wil mensen meegeven dat een pijnlijke achteruitgang uiteindelijk juist tot een ongekende vooruitgang kan leiden. Zolang je er maar voor gáát!

Zestien jaar eerder
Zestien jaar lang heeft Robert met volle teugen genoten van het werk buiten de Sociale Werkplaats en dáár had hij ook de mogelijkheid om gewoon wat te babbelen met de begeleiding wanneer hij daar behoefte aan had. “Abvakabo FNV en vooral NBG, een technisch vooruitstrevend bedrijf, zijn twee plaatsen geweest waar ik heb gewerkt. Mijn functie bestond voornamelijk uit werkzaamheden in de kantine. Ik volbracht mijn taak met plezier.” Totdat er een onzekere tijd aanbrak bij NBG. De directie kon niet anders dan bezuinigen en Robert moest er als eerste uit. “Vanwege mijn beperking konden ze me de begeleiding niet meer bieden. Ik had in die tijd veel te danken aan jobcoach,’ zegt Robert. ‘Hij is er altijd voor me geweest wanneer ik dat echt nodig had. Ik ben blij dat ik die kans in het vrije bedrijf gekregen heb. Het heeft me mooie ervaringen opgeleverd! Daarnaast heeft het me ook het inzicht gegeven om nu een betere – althans verstandigere – koers te varen. Ik kijk soms nog achterom met weemoed. Graag was ik bij NBG gebleven. Maar de tijden veranderen en ik zelf ook.” 

Risse Groep
Als hij terugkeert van NBG, werkt Robert eerst op de afdeling van Riny Menten. “Ik hield mezelf voor dat dit tijdelijk was. Maar ik merkte al gauw dat ik niet kon voldoen aan de eisen om naar het vrije bedrijf terug te keren.” Robert is een doorzetter. Terugkeren in het reguliere arbeidsproces zit er niet in. “Ik vergelijk me graag met anderen,” zegt hij. “Ik vraag soms te veel van mezelf.” Er volgt een leerzame periode voor Robert waarin zelfkennis en acceptatie zich aandienen.

In de twee jaar erna werkt hij met plezier intern bij Risse Groep op de afdeling van Jos Hebben en daarna is Huub Graus zijn werkleider.

“Voor mij is het sociaal contact op de werkvloer belangrijk. Net dat beetje extra aandacht van de werkleiding.” Helaas kon dat in de vorm die Robert voor ogen had niet geboden worden bij Risse Groep. Robert is over zijn werkleider Huub Graus vol lof: “Huub was een rustige en fijne baas. Hij kende me en wist me goed te plaatsen. Zo heb ik ook gewerkt in het groepje van PSW bij hem op de afdeling. Daar bleek al gauw dat ik nog méér in mijn mars heb!”

Dankzij de gesprekken met zijn ouders, zus, jobcoach en natuurlijk de begeleiding van PSW stippelt Robert een nieuwe toekomst uit. “Je eigen koers varen wanneer je ook nog hobbyzeiler bent, leuk, hé?!” grapt Robert.

PSW Werk
Robert ziet zijn nieuwe mogelijkheden gestalte krijgen in de vorm van PSW Werk. Robert plukt hierbij de vruchten van de goede samenwerking tussen PSW en De Risse.

Bij PSW kunnen ze wel de extra begeleiding en net dat beetje extra aandacht bieden. Robert werkt inmiddels op maar liefst vier verschillende plekken en heeft dus een heel afwisselend leven.

 “Ik werk in de buitenlucht bij het Natuur- en milieucentrum (NMC). Ook werk ik bij het Munttheater, de Voedselbank en bij de Philips van Horne. Daar assisteer ik de conciërge en dit vind ik erg leuk.
Bij het Munttheater krijg ik altijd hartverwarmende complimenten,” vertelt hij. ‘We zijn er trots op dat Robert bij ons werkt,’ zeggen ze dan.”

“Het gaat nu goed met mij,” zegt Robert stralend. Zijn jobcoach Sandra ter Voert van PSW is het daarmee roerend eens. In een reactie prijst ze zijn inzet: “Hij is een enthousiaste, gedreven en vrolijke man op de locaties waar hij vrijwilligerswerk doet.” Ook onderstreept ze het belang van zijn werkgeluk. “Robert voelt zich op zijn best in een omgeving waar er veel sociale contacten zijn en hij gewaardeerd wordt als persoon. Roberts wens lijkt intussen steeds meer vorm te krijgen. Het is knap van PSW en Risse Groep dat ze dit proces zo hebben vormgegeven. Iemand op meerdere plekken kunnen inzetten is al een prestatie van formaat op zich. Ook vanuit het oogpunt van de bedrijven. En juist die drang naar een groot netwerk stelt Robert in staat boven zichzelf uit te stijgen.’

Netwerk
Ook privé vindt Robert sociale contacten belangrijk.  Een groot deel van zijn familie woont helaas niet naast de deur. Ondanks de afstand is zijn zus zijn rots in de branding. “Ik heb een meer dan fantastische zus. Brig is er altijd en overal. Ook heb ik een lieve broer en goede ouders. Het is een hecht gezin dat voor elkaar klaarstaat. Dankzij de inzet van mijn ouders ben ik erg ver gekomen. En nu zij ouder worden is gelukkig het contact beter dan ooit.”

Droom

“Welke droom zou je nog in vervulling willen zien gaan?,’ vroegen we Robert.

“Een lieve vrouw treffen waarmee ik samen kan zeilen! En natuurlijk ben ik in mijn droom dan een echte professionele zeiler!”

Nou, Robert wij hopen dat alles je nu voor de wind gaat en hopelijk koers je verder af op een prachtige toekomst… Met zo’n positieve houding heb je vast en zeker de wind in de zeilen.

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Connect Project succesvol gestart

Afgelopen donderdag konden medewerkers v...

Vacature: Voorman/vrouw ATC

Vanwege ontstaan van een tijdelijke vaca...

Doe jij mee aan de Sterk aan het We...

Het is alweer tijd voor de derde editie...
Bron: Risse Groep communicatie
Bron: Risse Groep communicatie
Bron: Risse Groep communicatie
Bron: Risse Groep communicatie
webdesign: Artis.